Paylaş
Facebook  Twitter  Stumbleupon  Delicious  Google
Bolu Mutfağı

Tavsiye Et
Ad, Soyad:
Gönderen:
Alıcı:
Güvenlik kodunu giriniz:
captcha
Fotoğraf Galerisi
İstatistikler
Toplam: 27343
Aktif: 2
Bugün: 60
Dün: 83

Bolu Mutfağı

Bolu aşçıları ile ünlüdür. Mengen'de yetişen aşçıların tarihi, Padişah mutfağına kadar dayanır. Mengenli ustalar günümüzde kendi ülkemizde olduğu kadar Dünya ülkelerinde de tanınmaktadır. Her yıl düzenlenen Mengen Aşçılar Festivali kültür ve turizme katkısı açısından büyük önem arz etmektedir.

Yörede genellikle mutfak, yemek ve oturmak amacıyla kullanılmaktadır. Evlerin yapımında mutfağın geniş olmasına ayrıca özen gösterilmektedir. Köylerde hemen hemen her evin bahçesinde toprak veya tuğladan yapılmış bir fırın bulunmaktadır. Odun ateşinde fırında pişen hamurun veya yemeğin lezzeti oldukça farklıdır. 

 

Yöresel Lezzetler:

 

Kedi Batmaz: Bolu Mengen yöresine ait bir lezzettir. Bu yemeğin bir de hikayesi vardır.Fakir bir ailenin çocuğu olan Ali, Fatma adındaki kızı sever ve onunla evlenir. Ancak kayınvalide gelinini sevmez ve oğluna kötülemek için gelininin açığını yakalamaya çalışır. Bir gün Fatma eşine yemek yapmak ister fakat evde un ve keşten başka bir şey bulamaz. Fatma bu malzemelerle nasıl yemek yapacağını bilemez; unu kaynayan suya koyar, hem karıştırır hem ağlar. Ancak ortaya görünümü hoş olan bir yemek çıkar. Yemeği gören kayınvalide, yemeğin görünümünü bozmak için evdeki kediyi alır ve kedinin ayaklarını yemeğin üzerine bastırmaya çalışır. Fakat kedi ayaklarını toplar yemeğe basmaz; yani yemeğe batmaz.” O günden sonra bu yemek “ Kedi Batmaz” adıyla hikayesi ile birlikte halk arasında yayılır.  

Kabaklı Gözleme: Rendelenmiş kabak ve şeker kavurulduktan sonra kat kat açılmış yufkanın içine dağıtılmasıyla yapılan Bolu'ya özgü bir gözleme çeşitidir.

Keş: Yağı alınmış sütten veya yoğurttan yapılmış, sert çökeleği andıran peynir türü. Yörede en çok rendelenip ceviz ile karıştırıldıktan sonra kızartılır ve makarna sosu olarak tüketilir.

Acem Pilavı: Bolu Kıbrısçık yöresine aittir. Tavuk, nohut, soğan Kıbrıscık pirinci ve tereyağı bir tencerede haşlanarak pişirilir. Başka bir tencerenin içine bir soğan doğranarak serpilir. Haşlanan tavuk eti ayrılarak nohutla birlikte tencerenin dibine serilir. Pirinç karıştırılmadan tavuk suyu ve tuz eklenir. Karıştırmadan hafifçe suyu çekene kadar pişirilir. Ateşten alınan tencere bir süre bekledikten sonra bir tepsi üzerine ters çevrilerek şekli bozulmayacak şekilde boşaltılır. Kızartılan tereyağı üzerine ilave edilir.

Coş: Pancarlar temizlenir, kabukları ile iyice pişirilir. 3-4 saat kaynatıldıktan sonra kabukları soyulur. Küçük küçük parçalara ayrılır ve ekşi olsun diye pestil ilave edilerek su katılır. Bir iki saat pişirilir. Özellikle kış aylarında makarna pilav gibi yemeklerin yanında servis edilir. 

Cizleme: Kalın hamur cıvık bir şekilde toprak saç içerisinde pişirilir.


Paşa Pilavı: Haşlanmış patates ve haşlanmış yumurta ile hazırlanan yöreye özgü salata.

Ekmek Aşı: Köy ekmeği kızartılıp parçalara ayrıldıktan sonra, üzerine sarımsaklı et suyunun dökülmesiyle elde edilen yemek çeşidi.

Abant Kebabı: Közlenmiş patlıcanın içine mantar soğan sivribiber domatesle sotelenmiş kuzu eti doldurulup üzerine rendelenmiş kaşar serpildikten sonra 5-10 dakika fırına verilir. Yanında süzme yoğurt ile servis edilir.

Deli Bakla Çorbası: Doğranmış baklalar haşlanıp, un yumurta yoğurt ve suyla yapılmış terbiyeye karıştırılır. Baharat eklenir.

Dürme: Bolu mengen yöresine aittir. Krep hamurunun içine kıyma, maydonoz, soğan salça gibi gıdalar katılır.

Hoşmerim: Bolu yöresine ait kolay yapılabilir yiyecekler arasındadır, oldukça pratiktir. Kömme: Un, tuz ve karbonat yoğrulur. Ekmek gibi yapılıp külün içine konur. Kabarınca piştiği anlaşılır. Özelliği ocakta az ateşli külde pişirilmesidir.

Palize: Nişasta suyun içine karıştırılır. Şeker ile birlikte kısa bir süre pişirilir. Muhallebiden farkı süt eklenmemesidir.

Ovmaç Çorbası: Yağ, soğan, kıyma, salça kavrulur ve üzerine su eklenip kaynatılır. İçine diğer kenarda hazırlanan yumurta ve un karışımı avuç içinde parçalandıktan sonra tencereye atılır. Pişmesine yakın maydanoz koyulur.


Gırma Börek: Yufkanın içine kaymak, patates, soğan, nane, maydanoz konulup yuvarlanır ve üzeri yağlandıktan sonra pişirilir.


Üzümlü Kabak Hoşafı: Bal kabağı soyulur, kare kare doğranır. Kuru üzüm bir başka kapta yıkanıp pişirilir. Kabaklar kaynar suya atılır, üzerine şeker ekilir. Kaynayınca altı kapatılır.

Müşür Hoşafı: Gavur mancarı denilen bir otla pişirilir. Besleyicidir.    

 


İçerik Rss - Haberler Rss

Tasarım ve Programlama: Omnportal